FUSION UL - Magnus Aircraft Zrt. - Nők a repülésben – az egyik legerősebb trend

Nők a repülésben – az egyik legerősebb trend

2022. március 8.

Mi a Magnusnál szívügyünkként tekintünk a nőkre a repülésben. Cégünknél a munkatársak 20%-a nő – nem csupán irodai munkakörökben, hanem a gyártásban és fejlesztésben is dolgoznak hölgy kollégák. A vállalatunk számára fontos cél a női munkaerő arányának folyamatos növelése, 2022 végére szeretnénk elérni a 30%-os női kvótát.

Örömmel látjuk, hogy globálisan egyre erősebb a nők jelenléte és szerepe a repülésben. A legfrissebb rendelkezésre álló (2020-as) adatok szerint a világ egeit közel 59000 női pilóta szeli nap mint nap, ami a pilóták mintegy 9%-a. Azonban a képzésben a női pilóta jelöltek aránya hozzávetőlegesen 14%, ami több mint 31 ezer diákot jelent a pilótaképzésben.

Sokan nem tudják, de a nők már a kezdetek óta aktív részesei a repülésnek. Az egyik ilyen úttörő E. Lillian Toddt volt, aki 1906-ban repülőgépet tervezett és épített, vagy Helen Richey, aki 1934-ben az első női pilóta lett egy amerikai kereskedelmi légitársaságnál. Amelia Mary Earhart sztoriját pedig alighanem mindenki ismeri, aki a repülés valódi nemzetközi női pilótahőse volt. A nők sokféle szerepet töltenek be az iparágban, Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova szovjet űrhajós volt az első nő a világűrben. 1963-ban a Vosztok–6 fedélzetén szállt fel, míg a 20. század végén Eileen Collins űrhajós lett az első női űrsikló parancsnok.

1994-ben létrejött a Nemzetközi Nők a Repülésben non-profit szakmai szervezet (Women in Aviation International - WAI), amelynek már több, mint 15 000 tagja van világszerte, köztük repülési szakemberek, hallgatók és rajongók. A nők légiközlekedési ágazatban való népszerűsítése iránti erős elkötelezettségnek köszönhetően a WAI széles körben ismertté vált, együttműködik többek között a NASA-val is.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

* kötelező

Kérlek olvasd el adatkezelési és sütikezelési szabályzatunkat, és a jelölőnégyzet kitöltésével jelezd hozzájárulásodat a szabályzatok elfogadásához ahhoz, hogy hírlevelünket kiküldhessük az e-mail címedre: https://www.magnusaircraft.com/Magnus_Aircraft_privacy_policy.pdf

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhatsz a kiküldött e-mail alján található leiratkozó linkre kattintva.

E-mail menedzsment rendszerünk a MailChimp. A feliratkozásra kattintással elfogadod, hogy személyes adataid feldolgozás céljából átadásra kerülnek a MailChimp rendszerének. A MailChimp szabályzatát itt találod.