FUSION UL - Magnus Aircraft Zrt. - A Magnus Aircraft gépei alkalmasak az upset recovery képzésre

A Magnus Aircraft gépei alkalmasak az upset recovery képzésre

2022. április 6.

A Fusion sikerrel végzett az Intentional Spin&Recovery tesztsorozaton

A Magnus Aircraft Fusion repülőgépe eredményesen teljesítette az átfogó szándékos dugóhúzó tesztsorozatot, így a jövőben az EASA típusengedéllyel rendelkező repülőgéptípus, a Fusion 213 alkalmas lesz a szándékos dugóhúzó végrehajtására és az UPRT képzésekre.

Mit jelent a gyakorlatban egy ilyen tesztsorozat, mit ellenőriz a gyártószervezet?

A teszt során az FAA (Federal Aviation Administration) ajánlásának megfelelően közel 250 módon teszteltük a gép viselkedését dugóhúzó helyzetben és annak megszüntetésében. Ez magában foglalja a dugóhúzó manőverek előidézését, majd a repülőgép feletti kontroll helyreállítását, például szélsőséges súlypont helyzetekben, a fékszárny alap-, fel- és leszálló fokozatában, valamint különböző motorteljesítmény beállításokkal. A tesztek során a végsőkig elmentünk, ugyanis szándékosan tettünk hibákat a manőverekbe és késleltettünk kormánymozdulatokat.

A sikeres tesztsorozat végrehajtása miért fontos siker a Magnus Aircraft számára?

Mostantól – a már értékesített gépek esetén visszamenőlegesen is - a Fusion 212 AFM (Aircraft Flight Manual) dokumentációjába hivatalosan is bekerül az, hogy a repülőgépek alkalmasak szándékos dugóhúzó manőverek végrehajtására. Ezzel a Fusion 212 (S-LSA) típussal megkezdődhetnek az UPRT képzések, melyek új piaci lehetőséget adnak a Magnus Aircraft-nak.

A Fusion mely tulajdonságait emelné ki, amelyek kifejezetten versenyképessé, alkalmassá teszik a piacon az ilyen jellegű tréningekre, képzésekre?

A Fusion repülőgépek a legmodernebb építési technológiával készülnek, és alacsony üzemeltetési költségeket biztosítanak a képző szervezeteknek. A Magnus Aircraft által gyártott Fusion repülőket nagy terhelhetőség jellemzi, ami azért kiemelten fontos a pilótának, hogy a paraméterek (sebesség és terhelés) a bonyolultabb UPRT manőverek mellett is bőven az engedélyezett tartományokon belül maradjanak.

A repülésbiztonság szempontjából mi a jelentősége annak, hogy kis- és nagygépes pilóták egyaránt végezzenek ilyen Intentional Spin & Upset Recovery (UPRT) képzést?

A sport és kereskedelmi repülésben előfordulhatnak abnormális repülési helyzetek. A legfontosabb, hogy ezeket a pilóta felismerje és megszüntesse. A repülés során a pilótát szokatlan, ritkán – vagy talán soha nem - tapasztalt hatások érhetik, ilyen a negatív G-hatás vagy a koordináció elvesztése. Tapasztalatom szerint egy ilyen szituációban az átlagos pilóták 90%-a cselekvőképtelen marad hosszabb-rövidebb ideig. Ezért lett kötelező az UPRT tréning széles körben a pilótaoktatásban. A Magnus Fusion repülőgépekkel a pilóta elsajátíthatja, az ilyen helyzetek biztonságos megoldásait és ezzel rutint szerezhet az ilyen szituációkban.

Mi a következő lépés a Fusion repülőgépcsalád számára?

Az FAA és az EASA a világ két legmeghatározóbb repülésbiztonsági szervezete. A FAA általi UPRT validálás nem csak az USA-ban bír nagy jelentőséggel, hanem Európában és világszinten is, hiszen az alaptípus nagyon hasonló. A Fusion megalkotása során a vállalat eredendő célja volt, hogy repülőgépeit aerobatikus és vészhelyzeti manőverek elvégzésére is képessé tegye. Ezen az úton tett meg egy jelentős lépést a Magnus Aircraft. Fontos megjegyezni azt is, hogy ezáltal kevés versenytársa akad a Fusion repülőgépeknek a vészhelyzeti kiképzések terén.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

* kötelező

Kérlek olvasd el adatkezelési és sütikezelési szabályzatunkat, és a jelölőnégyzet kitöltésével jelezd hozzájárulásodat a szabályzatok elfogadásához ahhoz, hogy hírlevelünket kiküldhessük az e-mail címedre: https://www.magnusaircraft.com/Magnus_Aircraft_privacy_policy.pdf

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhatsz a kiküldött e-mail alján található leiratkozó linkre kattintva.

E-mail menedzsment rendszerünk a MailChimp. A feliratkozásra kattintással elfogadod, hogy személyes adataid feldolgozás céljából átadásra kerülnek a MailChimp rendszerének. A MailChimp szabályzatát itt találod.